Atasi Keletihan Dengan Cara Ini

http://www.melayupost.info/ – Adakah anda selalu merasa letih, yang membuat anda malas tidak berbuat apa-apa? Jika ya, maka anda mungkin mengalami keletihan atau keletihan.

Beberapa faktor yang menyumbang kepada keletihan termasuk kekurangan tidur, kekurangan zat makanan, alergi, jangkitan, anemia, hipotiroidisme, penyakit jantung, kanser, diabetes dan juga AIDS.

Gejala keletihan boleh merangkumi kesakitan di seluruh badan, masalah pencernaan, tekanan darah rendah, sakit kepala dan perubahan warna kulit.

Jika anda mempunyai masalah ini, berikut adalah beberapa remedi rumah mudah yang anda boleh cuba alamat:

1. Vitamin B kompleks
Vitamin B memainkan peranan penting dalam metabolisme sel yang membantu mengekalkan tahap tenaga anda. Makan makanan kaya vitamin B seperti kacang, bijirin dan produk tenusu.

2. Minyak kelapa
Minyak kelapa organik membantu dalam melawan keletihan kerana ia mengandungi lemak yang sihat yang memberi tenaga kepada tubuh. Anda boleh menambah minyak kelapa organik untuk makanan ringan, kopi atau makanan yang anda masak.

3. Makanan yang kaya dengan vitamin C
Vitamin C adalah antioksidan yang kuat yang boleh membantu mengatasi keletihan. Vitamin ini memainkan peranan penting dalam pengeluaran kortisol. Sertakan makanan kaya vitamin C dalam diet anda seperti brokoli, kiwi, limau gedang, jeruk, strawberi dan tomato

4. Makanan kaya air
Tubuh memerlukan air untuk berfungsi dengan normal. Air memberi tenaga kepada tubuh dan akan membuat anda merasa kurang letih. Di samping itu, pastikan juga minum 8 gelas air setiap hari

5. Makanan yang kaya dengan magnesium
Magnesium membantu memecahkan glukosa menjadi tenaga. Kekurangan magnesium dalam badan akan menjejaskan tenaga dan stamina badan anda. Makanan yang kaya dengan magnesium termasuk kacang, biji, ikan, soya, alpukat, pisang dan coklat gelap. http://www.melayupost.info/2016/10/simptom-punca-dan-rawatan-tekanan-darah.html

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *