Gejala Leukemia (Kanser Darah) kronik

Inmalay.com – Leukemia kronik dicirikan oleh peningkatan mendadak sel darah putih dewasa yang berbahaya, yang masih boleh melakukan beberapa kerja sel darah putih biasa semasa peringkat awal. Sel-sel kanser ini mengambil masa beberapa bulan atau beberapa tahun untuk membina. Keadaan akut mesti dirawat dengan segera, tetapi dalam leukemia kronik pesakit disimpan di bawah pemerhatian untuk beberapa ketika sebelum memulakan rawatan.  Sekiranya gejala leukemia pada orang dewasa dikesan pada peringkat awal, keadaan itu dapat disembuhkan. Artikel ini memberikan maklumat mengenai perkara yang sama.Berikut adalah gejala kanser darah:

  • Pada peringkat awal, sel berfungsi dengan normal, dan gejala mungkin tidak muncul untuk jangka masa yang lama. Pesakit akan merasa sangat penat kerana tiada sebab yang jelas dan juga mengalami kerap malam yang kerap.
  • Kehilangan berat badan yang drastik diperhatikan kerana tiada sebab tertentu.
  • Individu akan mengalami demam tinggi, yang akan kekal lama. Kesakitan yang luar biasa dan perasaan
  • kenyang dialami di bawah tulang rusuk di sebelah kiri.
  • Jangkitan juga merupakan salah satu gejala biasa yang diperhatikan.
  • Pesakit akan memerhatikan pembengkakan nyeri kelenjar getah bening di leher, ketiak, perut, dan pangkal paha.

Gejala-gejala leukemia sering kali tidak dapat dikesan selama bertahun-tahun dan boleh dikenalpasti hanya selepas ujian darah rutin. Menurut fakta perubatan, satu daripada lima pesakit leukemia tidak menunjukkan gejala sama sekali. Dalam banyak kes, tanda-tanda dan gejala mungkin berbeza bergantung kepada jenis jangkitan.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *